Frisk seilas og god fart


Nå ble det en sen kveld på grunn av forberedelser og planlegging til Færderavreise, så det blir referat i stikkordsform.

Mye vind, lite mannskap, comeback fra Dejan.
Bane: Riska-Ramsvik, måtte reve 15 minutter før start, Express brakk masten så starten ble utsatt.
Bommet litt i starten og kom litt dårlig ut. Bedret seg oppover kryssen, rundet først.
Lå over 10 knop på hele spinnakerleggen, med 14,4 knop på maks. Fint nedtak.
God kryss, økte til konkurrentene. Ny morsom spinnakerlegg. Runding med masse Expresser rundt medførte defensivt nedtak. Fordekket frustrert for manglende tiltro. God jobb, nok en gang!
Kryss opp mot mål ved Gandsflu. 3. plass.

Mannskap:
Skipper: Stein Egil
Storseil: Lars
Fokk/spinnaker: Jan Sverre, Jean-Pierre
Luke: Dejan
Fordekk: Gaute, Nils Helge (gjest), Thomas (gjest)

Resultater
Sammenlagt

Frisk seilas med interessant spinnakernedtak


Etter en ukes pause for å feire nasjonaldagen, var det en ny sjanse til å vise konkurrentene hekken. Pga. en potensiell langhelg hadde dessverre store deler av mannskapet prioritert ferie foran seiling, og Jysla Løye måtte utvide mannskapskretsen for å komme seg på banen i det som viste seg å bli en frisk seilas mellom Riska og Marøysteinen.

Etter mer eksperimentering med instrumentene ser det nå ut til at teknikken fungerer i forhold til starten, uten at det hjalp noe særlig for oss. Vi kom i en skvis og mistet all fart da vi slo oss vekk. Vi fikk etter hvert opp farten og traff godt med slagene mot Marøysteinen.

Ved runding hadde derimot vinden dreid og økt, og vår plan om å heise spinnakeren for så å jibbe måtte derfor revurderes. Vi brukte derfor noe tid på å få opp spinnakeren. Vi hadde grei kurs mot merket, da plutselig vinden dreide 45 grader og det ble veldig spisst inn mot runding ved Riska. Vi måtte derfor ta ned spinnakeren noe tidlig.

Pga. den tidligere nevnte vinddreiningen stod vi nesten opp til merket etter rundingen, og vi kunne fokusere på å holde farten. Vi syntes farten og høyden var god, og lå lenge over 7 knop, til tider opp mot 8, men med en urutinert skipper var nok farten litt lavere i perioder, spesielt rett etter slagene.

Etter siste runding på toppmerket var vi raskere med å få opp spinnakeren, kanskje litt for raske. Det viste seg å bli en veldig spiss og rask spinnakerseilas, og da vi prøvde å ta høyde endte det i broach. Vi klarte etter hvert å få en slags kontroll ved å gå lavere, men det gjorde at vi hadde kurs for Usken i stedet for Riska. Vi hadde også, på en eller annen merkelig måte, klart å få skjøtet og den ledige brasen over storseilbommen. Dette skulle vise seg å bli et problem senere.

Vi hadde et håp om å klare å klatre opp og runde neset ved Usken, men fant etter hvert ut at det ikke gikk. Da ble det plutselig hektisk aktivitet for å berge spinnakeren og unngå å gå på land. Siden den ledige brasen vi bruker til å ta ned spinnakeren han langt ute på bommen, brukte vi litt for lang tid og ting kom ikke helt i riktig rekkefølge, med det resultatet at spinnakeren plutselig hang kun etter fallet og en liten stund var i fare for å hekte seg fast i noen trær på Usken. Etter noen hektiske minutter klarte vi derimot å berge situasjonen uten å ødelegge utstyr eller mannskap. (Litt blåe legger på fordekksmannskaper må man nesten regne med...)


Uansett var det meste av piffen gått ut og vi tok det rolig til mål. Vi var første båt i mål til en forandring, men så tidlig at konkurrentene var litt for nære til at vi kunne hevde oss på resultatlisten. Det var vel heller ikke å forvente med noe redusert mannskap, så i dag skylder vi på de som har reist på ferie...

Takk til gjestene som stilte opp på kort varsel og gjorde en god innsats!

Mannskap:
Skipper: Jan Sverre
Storseil: Jean-Pierre
Fokk/spinnaker/luke: Lars, Thorjan, Runar (gjest)
Fordekk: Gaute, Piotr (gjest)

Resultater


Ny reklame i storseilet

Storseilet har fått ny dekor. Gult er kult!

Tredje forsøk på Riska - RamsvikDet var ikke meldt rare vinden så vi satt avgårde litt short på mannskap mot Riska for tredje gang på rad på samme bane. Etter en oppgradering av instrument-software gikk en del fokus på å endelig få teste det fancy startsystemet. Såpass mye fokus at vi var et halvminutt fra linjen da starten gikk, men det var heldigvis de andre også.

Veivalget ble diskutert nøye før start fordi det var en del luren vind. Vi traff greit nok, men måtte se Zorro runde rett foran oss på merket. Ved heising av spinnakerbommen viste det seg at noen luringer hadde låst fast bommen i luka så vi tapte unødvendig tid før spinnakeren kunne heises.

Lensen mot Riska gikk tålig greit og vi fikk tatt litt inn på Zorro, men ikke nok til å gå forbi. På kryssen mot Ramsvik igjen knivet vi lenge mot Zorro, men tapte en del i slutten med uheldig veivalg. Spinnakerheisingen fungerte bedre denne gangen og vi tok igjen det tapte mot Zorro og så nesten ut til å ta de på rundingen, men var sjanseløse på kryssen opp mot målgangen ved Gandsflu og måtte derfor ta til takke med andreplassen.

Mannskap:
Skipper: Ole Jakob
Storseil: Jean Pierre
Fokk/spinnaker: Jan Sverre, Lars
Luke: Thorjan
Fordekk: Gaute, Petter

Resultater

Kort seilas i nye jakker
Med sommerlig temperatur, lett vind og nye jakker, lå alt til rette for en fin dag på fjorden. Vinden blåste fra nordvest så banevalget falt på Riska-Ramsvik.

Starten gikk greit, men på kryssen ble vi presset til å seile langs Lifjell. Uansett fikk vi ikke farten vi ønsket og var en stund fjerde båt i feltet. Vi rundet som tredje båt, men hadde en god setting og jibb og tok opp jakten på Zorro, uten at vi klarte å nærme oss nevneverdig. Vinden døde og det ble avkorting ved Riska.

Mannskap:
Skipper: Stein Egil
Taktiker: Christer
Storseil: Jean-Pierre
Fokk/spinnaker: Jan Sverre, Lars
Luke: Thorjan
Fordekk: Gaute, Nils Helge (gjest)

Se eldre inlegg