Frisk seilas med interessant spinnakernedtak


Etter en ukes pause for å feire nasjonaldagen, var det en ny sjanse til å vise konkurrentene hekken. Pga. en potensiell langhelg hadde dessverre store deler av mannskapet prioritert ferie foran seiling, og Jysla Løye måtte utvide mannskapskretsen for å komme seg på banen i det som viste seg å bli en frisk seilas mellom Riska og Marøysteinen.

Etter mer eksperimentering med instrumentene ser det nå ut til at teknikken fungerer i forhold til starten, uten at det hjalp noe særlig for oss. Vi kom i en skvis og mistet all fart da vi slo oss vekk. Vi fikk etter hvert opp farten og traff godt med slagene mot Marøysteinen.

Ved runding hadde derimot vinden dreid og økt, og vår plan om å heise spinnakeren for så å jibbe måtte derfor revurderes. Vi brukte derfor noe tid på å få opp spinnakeren. Vi hadde grei kurs mot merket, da plutselig vinden dreide 45 grader og det ble veldig spisst inn mot runding ved Riska. Vi måtte derfor ta ned spinnakeren noe tidlig.

Pga. den tidligere nevnte vinddreiningen stod vi nesten opp til merket etter rundingen, og vi kunne fokusere på å holde farten. Vi syntes farten og høyden var god, og lå lenge over 7 knop, til tider opp mot 8, men med en urutinert skipper var nok farten litt lavere i perioder, spesielt rett etter slagene.

Etter siste runding på toppmerket var vi raskere med å få opp spinnakeren, kanskje litt for raske. Det viste seg å bli en veldig spiss og rask spinnakerseilas, og da vi prøvde å ta høyde endte det i broach. Vi klarte etter hvert å få en slags kontroll ved å gå lavere, men det gjorde at vi hadde kurs for Usken i stedet for Riska. Vi hadde også, på en eller annen merkelig måte, klart å få skjøtet og den ledige brasen over storseilbommen. Dette skulle vise seg å bli et problem senere.

Vi hadde et håp om å klare å klatre opp og runde neset ved Usken, men fant etter hvert ut at det ikke gikk. Da ble det plutselig hektisk aktivitet for å berge spinnakeren og unngå å gå på land. Siden den ledige brasen vi bruker til å ta ned spinnakeren han langt ute på bommen, brukte vi litt for lang tid og ting kom ikke helt i riktig rekkefølge, med det resultatet at spinnakeren plutselig hang kun etter fallet og en liten stund var i fare for å hekte seg fast i noen trær på Usken. Etter noen hektiske minutter klarte vi derimot å berge situasjonen uten å ødelegge utstyr eller mannskap. (Litt blåe legger på fordekksmannskaper må man nesten regne med...)


Uansett var det meste av piffen gått ut og vi tok det rolig til mål. Vi var første båt i mål til en forandring, men så tidlig at konkurrentene var litt for nære til at vi kunne hevde oss på resultatlisten. Det var vel heller ikke å forvente med noe redusert mannskap, så i dag skylder vi på de som har reist på ferie...

Takk til gjestene som stilte opp på kort varsel og gjorde en god innsats!

Mannskap:
Skipper: Jan Sverre
Storseil: Jean-Pierre
Fokk/spinnaker/luke: Lars, Thorjan, Runar (gjest)
Fordekk: Gaute, Piotr (gjest)

Resultater


Se eldre inlegg